• Hjem

Produksjons- og avløsertilskudd

Hva kan du søke om

• Produksjonstilskudd er en fellesbetegnelse for en rekke tilskuddsordninger som foretak som driver vanlig jordbruksproduksjon kan søke på.

Produksjonstilskudd og søknadsfrister

• Det er to søknadsomganger i året for produksjonstilskudd. Disse er 15. mars og 15. oktober.

• Formålet med produksjonstilskudd er "å bidra til et aktivt og bærekraftig jordbruk innenfor de målsettinger Stortinget har trukket opp" (jf. forskrift om produksjonstilskudd i jordbruket § 1).
  • Det er delmål for hver ordning.
  • Tilskuddet beregnes med en sats per dyr eller dekar areal.
  • Produksjonstilskudd omfatter tilskuddsordningene:
    • Arealtilskudd
    • Kulturlandskapstilskudd
    • Tilskudd til husdyr
    • Tilskudd til lammeslakt
    • Tilskudd til dyr på beite
    • Tilskudd til dyr på utmarksbeite
    • Driftstilskudd til melkeproduksjon
    • Driftstilskudd til spesialisert storfekjøttproduksjon
    • Tilskudd til bevaringsverdige storferaser
    • Arealtilskudd til økologisk landbruk
    • Tilskudd til økologisk husdyrproduksjon
    • Distriktstilskudd til frukt, bær og veksthusgrønnsaker
    • Distriktstilskudd til potetproduksjon i Nord-Norge

Hvem kan søke

• Alle landbruksforetak kan søke om produksjonstilskudd og tilskudd til avløsning ved ferie og fritid.
  • For å være berettiget tilskudd må foretaket fylle visse vilkår.
  • Foretaket må
    • - være registrert i Enhetsregisteret i Brønnøysund innen søknadsfristen (dvs. ha organisasjonsnummer).
    • - drive vanlig jordbruksproduksjon på én eller flere landbrukseiendommer.
  • Foretak som kun driver med birøkt er unntatt fra kravet om at produksjonen må drives på én eller flere landbrukseiendommer.
  • Foretaket må disponere de dyra og de arealene det søker tilskudd for.
  • For å være berettiget til tilskudd skal alt areal skal som hovedregel drives aktivt på det tidspunkt eller i den perioden som framgår av jordbruksavtalen.
  • Foretaket må oppfylle vilkårene som gjelder sin produksjon for å kunne få produksjonstilskudd og tilskudd til avløsning ved ferie og fritid.
  • Søkeren plikter å sette seg inn i regelverket.
  • For informasjon om hvordan du skal forstå bestemmelsene i forskriften, se rundskriv 2014-29.
  • Det er mulig å søke dispensasjon fra kravene. Du finner dette nærmere omtalt i samme rundskriv.

Hvordan søke

• Du må bruke enten BankID, MinID eller Buypass for å logge deg inn i søknaden din via Altinn på Landbruksdirektoratets nettportal.
  • Lever søknaden din om produksjonstilskudd elektronisk fordi:
    • Søknaden er forhåndsutfylt med grunnopplysninger.
    • Du kan se søknadsdato fra forrige søknadsomgang.
    • Du kan kontrollere mange av søknadsopplysningene før levering.
    • En feilfri søknad øker muligheten for at du får tilskuddet utbetalt ved hovedutbetalingen, og ikke senere.
    • Færre papirsøknader og bedre datakvalitet effektiviserer forvaltningens arbeid

Skjema

Annen informasjon