• Hjem

Naturskadeordningen

Hva kan du søke om

Statens naturskadeordning gir erstatning for skade på objekter det ikke er mulig å forsikre mot naturskade gjennom en alminnelig, privat forsikringsordning.

Formålet med den statlige naturskadeordningen er å bidra til at bruken av et skadet objekt kan fortsette, også etter en naturulykke. Dette gjøres ved å gi et økonomisk bidrag til gjenoppretting av skaden.

Naturskade er skader som direkte skyldes naturulykker og kan gi rett til erstatning. Skadeårsak kan være:

• Storm
• Stormflo
• Flom
• Skred
• Jordskjelv

Eksempel på skadeobjekter som kan erstattes etter den statlige ordningen:

• Veier og bruer i privat eie
• Frittstående murer/forbygningsanlegg
• Kaier/moloer som småbåthavneanlegg av mur/stein i privat eie
• Gjerder det ikke er adgang til å forsikre
• Jordbruks- og skogsbruksareal
• Utmark ved skade på grunnen
• Skog - Obs! stormskader på skog dekkes ikke

Stormskader på skog

Stormskader på skog dekkes ikke av Statens naturskadeordning. Skog kan imidlertid forsikres mot slike skader, se www.skogbrand.no.

Dersom skogmyndighetene i kommunen pålegger opprydding etter en naturskade i skog som ikke er økonomisk drivverdig, kan det søkes om erstatning fra Statens naturskadefond. Skaden skal meldes til den lokale lensmannen, som takserer kostnaden av opprydding.

Avlingssvikt og ny våronn

Dersom avlingen er skadet av flom kan utgiftene til ny våronn falle inn denne under ordningen. Avlingstap dekkes ikke. Mer informasjon under fanen “avlingssvikt” (3.1.1. Avlingssvikt).

Mer informasjon om

• Hvem som kan søke