• Hjem

Generelt om skolefritidsordningen (SFO)

Skolefritidsordning (SFO) er et frivillig, kommunalt tilbud for elever på 1.-4. årstrinn i barneskolen i Norge. Barn med spesielle behov har plass frem til 7. klasse. Hver kommune har sin egen skolefritidsordning.

SFO gir et tilbud som avlaster foresatte som trenger tilsyn til barna lengre enn skoletid, for eksempel på grunn av egen jobb. Barna kan gå på SFO før og etter vanlig skoletid.

Selv om skolefritidstilbudet normalt foregår i skolens lokaler med rektor som formelt ansvarlig, er det ikke et pedagogisk tilbud med undervisning. Dette er barns fritid og barna velger selv mellom lek, spill og formingsaktiviteter eller lekselesing som skjer under oppsyn av voksne. Barna kan også få mat på SFO. Innholdet og organiseringen varierer, og den enkelte skoles side vil si mer om SFO-tilbudet.

SFO finansieres med foreldrebetaling, øremerkede statlige tilskudd til kommunene og eventuelle lokale tilskudd. Derfor vil det faktureres for deltakelse i tilbudet, og prisen følger av gjeldende prisliste.

Lovpålagt oppgave

Alle kommuner skal ha et tilbud om skolefritidsordning før og etter skoletid for 1. – 4. årstrinn og for barn med særskilte behov for 1. – 7. årstrinn. Kommunens plikt til å ha skolefritidsordning er begrenset til skoleåret. Det er ingen plikt for kommunene til å ha en slik ordning i feriene. Opplæringsloven gir ikke elevene rett til plass i skolefritidsordning.

Generelle krav til skolefritidsordning

• Skolefritidsordningen er ikke en del av grunnskoleopplæringen, og den skal være noe annet enn skole og barnehage.
  • Skolefritidsordningen skal være en trygg oppholdsplass for barna utover skoletiden, gi barna omsorg og tilsyn, legge til rette for lek, kultur- og fritidsaktiviteter og være tilpasset barnas og foreldrenes behov.
  • Arealene inne og ute må være tilpasset den aktiviteten som drives.

Slik søker du

Du finner informasjon om SFO og søknadsskjema på den enkelte skoles hjemmeside. Der finner du også informasjon om hvilke tilbud hver enkelt skole har, priser, åpningstider, betaling og oppsigelse av plass.

Overordnet ansvar

Øverste leder på skolen har det overordnede, faglige ansvaret for SFO, sammen med rektor på den enkelte skole og SFO leder.

sommer (01.05 - 30.09) kl. 08-15.00
vinter (01.10 - 30.04) kl. 08-15.30