• Hjem

Motorferdsel i utmark

Generelt

• Ferdsel med motorfartøy på vann/innsjø er ikke tillatt i henhold til Motorferdselloven.
  • Har du behov for å bruke motorkjøretøy, motorfartøy eller luftfartøy i utmark og på islagte vassdrag, må du søke kommunen om tillatelse.
  • Motorferdsel i utmark og vassdrag er regulert for å verne om naturmiljøet og fremme trivselen.
  • Som hovedregel er bruk av motorkjøretøy til redningstjenesten, jord- og skogbruksnæring og transport til faste bosteder lov, mens ferdsel til andre formål krever tillatelse fra kommunen.
  • Merk at du uansett ikke kan få tillatelse til turkjøring i vår kommune.

Målgruppe

• Personer som har behov for å bruke motorfartøy eller luftfartøy i utmark og på islagte vassdrag.
  • Hytteeiere som ønsker å frakte tunge gjenstander, eksempelvis materialer, kan være en aktuell målgruppe.

Vilkår

• I unntakstilfeller og når særlige grunner foreligger, kan kommunen gi tillatelse til motorferdsel til formål som forskriften ikke nevner spesielt.
  • Du må ha et særlig behov som ikke kan dekkes på annen måte og som ikke knytter seg til turkjøring.
  • Behovet ditt må vurderes mot mulige skader og ulemper.
  • Generelt er det vanskeligere å få dispensasjon for å kjøre på barmark enn på snødekt mark.
  • Før det fattes vedtak som berører naturmangfoldet, skal kommunen også vurdere en del miljørettslige prinsipper (se naturmangfoldloven, spesielt §§ 8 - 12).
  • Kommunen kan sette egne vilkår for dispensasjonen. Vilkår kan bl.a. være knyttet til:
    • Trasé for motorferdsel
    • Antall turer
    • Tidsrom
    • Annet

Vannscooter-kjøring

Begrensninger

Det er ikke tillatt å kjøre vannscooter og lignende motordrevet fartøy i sjø:

1. innenfor definerte forbudsområder. Miljødirektoratet har oversikt over kommunens forbudsområdene.
  2. i et heldekkende belte på 400 meter ut fra land,
  3. i verneområder, og
  4. i et heldekkende belte på 400 meter fra alle verneområder.

Transportkjøring gjennom forbudsbeltet

• Det er ikke tillatt med transportkjøring i verneområder, på elvestrekninger eller innenfor badebøyene i oppmerkede badeområder.
  • Det er tillatt med transportkjøring gjennom forbudsbeltet for å komme seg fra land og ut til områder utenfor forbudsbeltet.
  • Transportkjøring skal i utgangspunktet skje i farled.
    • Dersom det ikke foreligger en farled nær stedet vannscooteren starter fra er det tillatt å kjøre ut gjennom forbudsbeltet utenom farled over en avstand på inntil 1000 meter på følgende vilkår:
    • Det skal velges kortest mulig vei gjennom forbudsbeltet.
    • Man skal holde en avstand på minst 30 meter fra land ved passering av øyer og holmer med mindre det er nødvendig å passere i nærmere avstand gjennom smale sund, for å komme ut gjennom forbudsbeltet.
    • Man skal ikke kjøre i større hastighet enn 5 knop.
    • Det skal holdes så stø kurs som mulig.
    • Det er ikke tillatt med hopping på bølger, sikksakk-kjøring mellom andre fartøyer, eller annen type adferd som kan forårsake risiko for sammenstøt.

Vassdrag og innsjøer

• Reglene for bruk av vannscootere og lignende på vassdrag og innsjø medfører at slik ferdsel ikke er tillatt i kommunen.
  • Unntak fra forbudet for politi, rednings- og ambulansetjeneste. Se forskriften om bruk av vannscootere og lignende for uttømmende liste.