• Hjem

Opprette produsentnummer

Lurer du på hva produsentnummeret ditt er? Eller har du nettopp tatt over eller startet opp en landbruksproduksjon, og trenger et nytt produsentnummer?

Alle som skal levere landbruksprodukter må ha et produsentnummer registrert i Produsentregisteret. Dette nummeret er knyttet til gårds- og bruksnummer og organisasjonsnummer (i noen tilfeller fødselsnummer).

På Produsentregisterets nettside er det et kontaktskjema man kan fylle ut for å få tilsendt sitt produsentnummer på SMS eller e-post. Det er også mulig å benytte skjemaet til å bestille nytt produsentnummer.

Opprettelse og endringer av produsentnummer gjøres i det nasjonale landbruksregisteret. Landbrukskontoret kan også gjøre andre endringer i landbruksregisteret for deg. Ta kontakt om du lurer på noe.

Hva er et produsentnummer

Produsentnummer representerer en kobling mellom landbrukseiendom og foretak, og gjøres i Landbruksregisteret. Produsentnummer på 10 siffer tildeles bare ved kobling mellom foretak og landbrukseiendom, forutsatt at bedriften knyttes til en landbrukseiendom.

Det 10-sifrede produsentnummer består av:
kommunenummer (4 siffer),gardidnummer  (4 siffer) og produsentløpenummer (2 siffer).

Øremerke

Produsentnummeret inngår i øremerket2 på husdyr, som inneholder følgende informasjon:

1. Mattilsynet: MT
2. Nasjonalitetsidentifikasjon: NO
3. Dyreholdets identitetsnummer, 8 siffer (kommunenummer og gardidnummer)
4. Individnummer, 4 siffer.

Hvem kan få produsentnummer

Eiere som ikke driver jordbruksvirksomhet (ikke har foretak) får ikke tildelt produsentnummer. Det er foretakene som driver jordbruk som får tildelt produsentnummer. Flere personer, som driver sammen i et selskap, får ikke egne produsentnummer, siden det er selskapet som blir knyttet til landbrukseiendommen.

Kommunen kan hjelpe med å:

• tildele produsentnummer for foretak med organisasjonsnummer, men som ikke allerede er lagt inn i Landbruksregisteret
• tildele produsentnummer for foretak med organisasjonsnummer, og som allerede ligger i Landbruksregisteret, men uten tilknytning til landbrukseiendom
• tildele produsentnummer for hobbyforetak som ikke har organisasjonsnummer.

Hvordan opprette et produsentnummer

Produsentnummer får du ved å kontakte landbrukskontoret i kommunen.
For å opprette produsentnummer for uregistrerte foretak (hobbyforetak) sender du inn et eget meldeskjema for uregistrerte foretak til landbrukskontoret.

Husk å gi utfyllende opplysninger om hvorfor du ønsker å få produsentnummeret, eller annen info som ikke dekkes av de andre punktene i skjemaet.

Det er kommunen som behandler meldeskjemaet, registrerer opplysningene og tildeler produsentnummeret.