Landbruksveg

• Skal du bygge landbruksveg må du søke om tillatelse fra kommunen.
  • Kommunen har ansvar for å behandle og fatte vedtak om landbruksveger, Fylkesmannen er klageinstans.
  • Landbruksveger defineres som bilveger og traktorveger som bygges i samsvar med normaler for landbruksveger med byggebeskrivelse fastsatt av Landbruks- og matdepartementet, samt enklere veger som er nødvendige for landbruksvirksomhet.

Landbruksvirksomhet

• Landbruksvirksomhet defineres som jord- og skogbruk, herunder gårdstilknyttet næringsvirksomhet basert på gårdens ressursgrunnlag.
  • Dersom landbruksnytten utgjør over 50 % i veganlegget behandles søknaden etter Forskrift om planlegging og godkjenning av landbruksveger.

Regelverk

• Bygging og ombygging av landbruksveger er hjemlet i skogbrukslova og jordlova.
  • Kommunen gjør vurderinger og fatter vedtak etter Forskrift om godkjenning og planlegging av landbruksveger, også kjent som Landbruksvegforskriften.
  • I alle vegsakene skal det gjøres vurderinger etter naturmangfoldloven.
  • Har vegen under 50 % landbruksnytte vil den behandles etter Plan- og bygningsloven

Søknadsplikt

• Søknadsplikten gjelder ikke for vedlikehold, punktutbedring eller enkel opprusting av eksisterende landbruksveg som ikke medfører endring av vegklasse.
  • Det er derimot søknadspliktig ved nybygging og ombygging av landbruksveger og annet som utgjør et vesentlig terrenginngrep tilknyttet en landbruksveg og landbruksvirksomheten langs denne vegen.
  • Oppretting av velteplasser er søknadspliktig etter Landbruskvegforskriften.
  • Ombygging av landbruksveg menes som vesentlig opprusting av eksisterende veg til en bedre vegklasse i samsvar med normaler for landbruksveger med byggebeskrivelse fastsatt av Landbruks- og matdepartementet.

Hvordan søke

• Søknaden sendes til kommunen.
  • Legg ved nødvendige vedlegg som kart med inntegninger og annet som opplyser saken.
  • I vurderingen av søknaden blir det lagt vekt på om gevinsten med vegtiltaket er høyere enn ulempene som terrenginngrepet fører med seg.
  • Det ligger mye nyttig informasjon om skogsveger på Skogsvei.no sine nettsider.

Resultatkontroll

• Når veganlegget er ferdigstilt skal tiltakshaver underrette kommunen, og kommunen skal gjennomføre kontroll av veganlegget.

Kontakt avdelingen

• Fagavdeling areal og samfunn - Landbrukskontoret