• Hjem

Dispensasjon fra LNF-formål (Landbruk- natur og friluftsområde)

Omdisponering av dyrka og dyrkbar jord, skjer ved at kommunen vedtar planer etter plan- og bygningsloven om at arealet skal brukes til annet enn landbruk. Det kan også skje ved at enkeltpersoner etter reglene i jordloven søker om å bruke hele eller deler av eiendommen til noe annet enn landbruksproduksjon.

Hvis et område i kommuneplanens arealdel er avsatt til landbruksformål (LNF) må det søkes om dispensasjon fra kommuneplanens arealdel om en ønsker å bruke området til andre formål. Alternativt kan er utarbeide en reguleringsplan for området. For reguleringsplaner henvises til seksjon byggesak og private planer.

Hvordan søke

Søknad om dispensasjon sendes kommunen. På eksisterende bolig- og fritidseiendommer i LNF, trenger du ikke søke dispensasjon for oppdøring av mindre bygninger og konstruksjoner ihht. PBL 20-4 (eks. tilbygg inntil 50 kvm, garasjer inntil 70 kvm).