Tipstabell: Kosthold og aktivitet

AKTIVITET:
Lage flere turstier
Arrangere felles turer
Flere aktiviteter for barn og unge
Lage flere idrettsbaner og lekeplasser
Lage flere og bedre sykkelstier
Flere, bedre og billigere treningsstudioer
Låne ut sykler
Ha aktiviteter i byen (for barn og voksne)

KOSTHOLD:
Senke prisen på frukt og grønt
Øke prisene på usunne varer
Gratis, sunn skolemat
Gratis skolefrukt
Tilbud om skolefrukt (slik som skolemelk)
Mulighet for sunn mat på festivaler (Fjellparkfestivalen ++)
 

8A og 8D, Flekkefjord ungdomsskole

LIve, 8A sitat

Live, 8A

Hva gjør jeg for å få en bedre helse?

Har du noen gang følt deg syk selv om du er helt frisk? Har du følt på at du ikke har energien til å reise deg opp fra sengen og starte dagen, selv om du ikke har noen sykdommer? I denne artikkelen skal jeg drøfte om hvordan jeg prøver å holde orden på mitt kosthold, bevegelse og min søvn, som ofte er grunnen til at man kan få de følelsene, og hvordan kommunen du bor i også kan forhindre dem.

Det er mulig å få ekstremt negative tanker av negative opplevelser og hendelser, men mange får det også av ting som dårlig kosthold, mangel på bevegelse og dårlig søvn.

Dette er noe som WHO (Verdens helseorganisasjon) er veldig opptatte av. De definerer helse som “En tilstand av fullstendig fysisk, mentalt og sosialt velvære og ikke bare fravær av sykdom og lyte”. Det vil si at å passe på din mentale og sosiale helse er minst like viktig som å passe på din fysiske helse. Så dette er hva jeg tenker på for å passe på helsen min:

Å passe på kostholdet mitt er ekstremt viktig for både min mentale og fysiske helse. Maten jeg spiser kan gi meg ekstremt mange sykdommer. For å passe på at det ikke skjer, så er det best å spise ting jeg vet er sunt. Det er også viktig at jeg ikke spiser mer, eller mindre enn nødvendig. Det er anbefalt av ung.no å spise fire måltider om dagen, frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Det er selvfølgelig fullt mulig for meg å spise små ventemåltid, hvis jeg absolutt trenger det, men jeg glemmer ikke å spise sunt for det. Istedenfor å spise et par sjokoladekjeks før middag, burde jeg heller ta en banan. I tillegg til at det smaker godt, så får jeg også i deg 1 av de 5 fruktene og grønnsakene jeg burde få i meg om dagen!

Men er dette i det hele tatt mulig? Har jeg virkelig lyst til å legge fra meg daglig usunn mat for å få en bedre helse? Her handler det selvfølgelig om mengden. jeg trenger ikke å legge fra deg usunn mat for alltid, men jeg prøver så godt jeg kan å holde deg vekk fra det i ukedagene. Hva med en person med dårlig økonomi for eksempel, har de råd til å kjøpe så masse dyr, grønn mat hver eneste uke, da? Nei, de har sikkert ikke råd til det, men dette er noe kommunen og staten kan gjøre noe med. De kan nemlig sette ned priser på sunn mat, og heller opp prisene på usunn. Prisene er nemlig en stor grunn til hvorfor folk spiser usunn mat. Hvis jeg har valget mellom en pakke med nøtter for 40kr, eller en sjokoladeplate for 25kr, så velger jeg som oftest sjokoladen.

Hva med fysisk bevegelse? Hvordan kan jeg forbedre den på en lett måte? Hvis jeg skal til skolen, hvis den ikke er så langt unna der jeg bor, er det lurt for meg å gå eller sykle dit, tur-retur, hver eneste dag! Dette kan være et problem hvis jeg har dårlig tid, hvis det er dårlig vær, eller om jeg rett og slett ikke orker å gå. Men det er jo anbefalt for barn å bevege seg i minst 30 minutter. Dermed kan jeg bevege meg enda mer hjemme, hvis jeg ikke har gått til skolen. Jeg kan også prøve å gå på tur, minst en gang i uken, jo mer bevegelse jeg er i, jo bedre! Det er ikke alltid jeg har tid til å gå tur, derfor er det best for meg å gå i helger, eller på søndager. Kommunen min kan også ha en stor påvirkning på hvor mye du beveger deg, hvis de tar nok ansvar. Et tips er at kommunen kan lage faste turdager for alle, det ville vært en fin aktivitet for innbyggere. Det kan også bli vanskelig hvis ikke alle er like raske, og noen kan gå seg vil. En annen uskadelig tin kommunen kan gjøre er å lage lister over fine turer. Det er også mulig for kommuner å lage flere turer, ved å lage finere forhold rundt stiene. Problemene med dette er få, men de finnes. Det blir skadelig for naturen å hogge ned trær for å lage nye stier, og noen steder er finere når de ikke er berørt av mennesker.

Sist, men ikke minst, så skal du få lese om søvn. Søvnen min er veldig viktig for kroppen min, og det er veldig viktig å ta vare på den. Det er ganske vanskelig for meg å ta vare på den, fordi jeg blir ikke ordentlig trøtt på kvelden, og da tar jeg opp telefonen min. Dette er veldig dårlig for meg, siden telefoner sender ut blått lys som gjør det mye vanskeligere å sove og å legge den fra meg. Det er også veldig vanskelig for meg å legge den fra meg når jeg først har tatt den opp og har startet med å se på noe. For å fikse det problemet burde jeg legge meg på en fast tid, nesten hver dag, og vokne på samme tid. Jeg kan også ta fram en bok, eller en tegneblokk istedenfor telefonen.

Flekkefjord kan ikke gjøre så veldig mye med søvn, siden det er en ganske personlig ting, en ting de kan gjøre, er å stenge ned butikker og sosiale arrangement tidligere. Dette blir også et problem når det ødelegger arbeidstiden til ansatte.

Det er hva jeg tenker på når jeg skal passe på mitt kosthold, bevegelse og min søvn. Du burde også prøve noe av tipsene, så kanskje du føler deg mindre syk, selv om du er helt frisk?


                                                                                                                                                    Live Meland  8A

Astri, 8D sitat

Astri, 8D

Det er lettere enn man skulle tro           

Helse er et problem som mange har, men hvordan kan jeg egentlig få bedre helse og et sunnere liv, og hva kan kommunen gjøre for at det skal bli lettere å få et bedre liv? Hvorfor er der egentlig så dyrt med fritidsaktiviteter og sunne matvarer.

Hvorfor er det så dyrt når du kan gjøre det selv gratis?

Det er mange som ikke kan gå på fritidsaktiviteter fordi det er for dyrt for dem, og det burde ikke være sånn? Jeg mener at mange fritidsaktiviteter burde være gratis eller bare billigere. Hvorfor er det så dyrt? For mange fritidsaktiviteter må de voksne få betal for å jobbe der, de må betale for leie av lokale, noen må betale for felles utstyr og så videre. Pengene som skal gå til at det må komme fra et sted og det er somregel fra foreldrene til deltakeren i aktiviteten. Men kan jo trene på egen hånd, men det er ikke så mange som gidder det. Jeg vet at jeg burde begynne å trene mer å spise sunnere fordi jeg ikke går på en fritidsaktivitet som gir meg bedre helse og bedre kondis. Jeg vet at jeg kan begynne å jogge, gå mer tur, bare være ute med venner å gå rundt fordi det pleier å ta noen timer, bære litt tyngre ting så jeg får mer muskler og mange andre hverdagslige ting.

Frukt og grønt er jo ikke så ille

Det er mange som ikke kjøper så mye frukt og grønt fordi de mener at det er for dyrt, men er det en grunn til det? Jeg mener at sunne matvarer og slikt burde være billigere fordi jeg hadde mest sannsynlig valgt å ha med frukt på tur i stedet for kjeks og godteri hvis det hadde vært billigere. Frukt og grønt er jo veldig dyrt, men mange frukter og grønnsaker er plukket for hånd og alle som arbeider for å selge en boks med tomater eller epler vil jo ha betalt så det er jo litt bra at det er dyrt. Hvis jeg skal tenk på helsen så vil jeg begynne å spise mer sunt og slutt å spise så mye usunt fordi jeg vet at det ikke er bra for meg. Jeg kan også begynne å huske på fem om dagen å begynne å drikke mer vann.

Kan kommunen hjelpe?

Kommunen har mye de kan gjøre for å hjelpe meg og andre folk til å få bedre helse. Først og fremst så kan de sette opp flere tur stier og sykkel/løpe veier. De kan også selge flere sunne alternativer i butikkene og på restaurantene. De kan også prøve å få inn flere restauranter som de bare selger sunn mat. Kommunen kan også prøve å senke prisene litt på sunn mat og kanskje heve prisene på usunn mat for at butikkene ikke skal få så mange problemer med penger og sånn.

Jeg syntes jeg kan klare å få et sunnere og bedre liv nå og når jeg blir eldre, og det er bare ikke så vanskelig å få et sunnere liv hvis du bare gjør det på den rette måten. Å få et sunt og langt liv handler bare om å ta de rette valgene og bruke hode og det hjeller også mat og aktivitet.


                                                                                                                                                    Astri Jakobsen  8D

Ine, 8D sitat

Ine, 8D

Er det egentlig så vanskelig å bli sunn?

Har du noen gang lurt på hvordan du kan få en sunnere hverdag? Hva kan jeg gjøre? Jeg har hørt at du skal kun spise grov mat og grønnsaker. Mange trener også mye, men er det egentlig bra for deg? Det er viktig å finne en balanse mellom hva jeg spiser, søvn og trening. I denne artikkelen skal jeg fortelle deg hvordan jeg og du kan bli sunnere og hvordan valgene vi tar nå påvirker deg sendere.

Må det være så dyrt å få god helse?

En god helse kan være vanskelig å oppnå. Aktiviteter kan ligge langt unna der jeg bor, og det kan ofte bli dyrt. Vist du har dårlig råd så kan alt bli fort dyrt. Som for eksempel hvis jeg skal spille fotball trenger du alt utstyr i tillegg til at det koster å trene. Grønnsaker og sunn mat er dyrere enn usunn mat. Hvis du ikke har så mye penger så er det lettere og mer økonomisk å kjøpe usunn mat for det er billigere. Kommunen burde ha mer aktiviteter som er gratis og frukt burde bli billigere. Husk man trenger ikke alltid å ha en sport for å bli sunnere. Man kan gå en tur i skogen eller til skolen istedenfor å ta buss, det kan hjelpe og det kan være gøy.  

Balanse mellom trening, mat og søvn.

Mange ganger har jeg tenkt at for å bli sunn må jeg trene mye og spise nesten bare grønnsaker. For å få et sunt liv må man finne en balanse. Hvis jeg tenker at jeg skal begynne å trene hver dag, så burde jeg ikke begynne hardt med enn gang. Vist man ikke har gjort det før er ikke kroppen vant til det, men man burde alltid sjekke hvordan kroppen min håndterer belastingen over tid. Du må alltid lytte til kroppen og tilpasse treningen etter hva den klarer så kan du heller øke etter hvert, men vist jeg skal trene er det viktig å få nok søvn. Et tips er å legge seg i senga 15 min får du skal sove for da vet kroppen at nå skal jeg sove. Ikke se på mobilen får du legger deg. Når det kommer til mat har jeg hørt at jeg burde ikke tenke så mye på hva jeg ikke skal spise. Man burde heller tenke på hva man skal spise. Det er lurt å spise mer fisk enn kjøtt. Så burde jeg spise 5 om dagen av frukt og grønnsaker. Et variert kosthold gjør at jeg får bedre helse.

Er det egentlig valgene mine nå så viktige?

Det å spise sunt og holde seg aktiv kan føre til et lengre liv. Det er viktig at man i ung alder begynner å tenke på valgene sine. Jeg kan for eksempel ikke spise masse usunt nå også forvente at jeg skal ha god kondis i fremtiden. Så hva kan jeg gjøre nå? Det er viktig at jeg i denne aldrer også tar vare på helsen. Jeg kan ikke tenke at i fremtiden skal jeg trene eller jeg skal spise sunt om noen år og bare være usunn nå. Det jeg kan gjøre nå er å spise mer grønnsaker, mindre rødt kjøtt og mer fisk. Jeg spiser allerede mye grove kornprodukter som for eksempel grovbrød og grov pasta. Jeg går også til skolen. Disse så tingene jeg gjør, fører til at helsen min blir bedre.

De valgene jeg at nå påvirker fremtiden min ganske mye mer enn det man skulle tro. Det gjelder å finne en balanse mellom maten man spiser og hvor mye jeg trener. Søvn er også viktig for helse. Det ikke lurt å være på telefonen før du skal legge deg. Jeg vet at akkurat nå har jeg et nokså sunt liv, men jeg kan alltid bli bedre. En ting som jeg alltid må huske på er at det er lov med litt godteri og usunn mat i helgen.

Kilder: Kan man trene for mye? (forskning.no)

                                                                                                                                                   

                                                                                                                                                    Ine Salvesen  8D