I disse dager starter Frisklivssentralen i Flekkefjord, med folkehelsekoordinator Ann Kathrin Berge i spissen, et nytt, lavterskel-tilbud for alle som trenger hjelp til å gjøre store eller små livsendringer. Tilbudet har fått navnet frisklivskurs og første kursdag er allerede 2. mars.

Det er ikke for sent å melde seg på. Du kan melde deg på selv direkte til Frisklivssentralen, gjennom lege, NAV eller arbeidsgiver. Vi håper å få med så mange som mulig, sier Ann Kathrin Berge, folkehelsekoordinator i Flekkefjord kommune.


Lavterskel-tilbud

Frisklivskurs er et lavterskel-tilbud for de som nylig har blitt, eller står i fare for å bli sykemeldt, har mye fravær fra jobb, ønsker å endre livsstil, er opptatt av psykisk helse eller bare trenger starthjelp til gode rutiner og trening.

Alle som har lyst, kan bli med. Jeg ønsker ikke at folk skal lese om tilbudet for så å tenke at ‘dette angår ikke meg’. Dersom du treffer på bare ett av punktene, for eksempel dette med å ønske å gjøre en livsendring, da er det nettopp deg vi vil ha med, forklarer Berge


Folkehelsekoordinatoren presenterte nylig en oversikt over helsetilstanden i befolkningen i Flekkefjord, hvor det blant annet kommer frem at sykefraværet blant unge kvinner er spesielt høyt. I tillegg viser oversikten at muskel- og skjelettlidelser sammen med psykiske plager utgjør hele 60 % av sykefraværet i kommunen. Frisklivssentralen har utviklet frisklivskursene som et motsvar på disse utfordringene, og folkehelsekoordinatoren understreker at de håper å nå disse gruppene tilbudet.


Frisklivskursets innhold

Tilbudet med frisklivskurs går over 6-uker og inkluderer undervisning, trening med fysioterapeut og veiledet egentrening. Før kursstart gjennomgår også deltakere en helse- og målsamtale, i tillegg til en fysioterapiundersøkelse. Alle deltakere får tilbud om gratis trim på Trimeriet for å gjennomføre egentreningen under og i en måned etter kursene.

Av undervisning er det blant annet planlagt kursdager med fokus på stressmestring, søvn, kosthold og psykisk helse i samarbeid med kommunepsykologen, enhet for psykisk helse og kommunelegen.

Det vil kreve egeninnsats å gjennomføre frisklivskurset, men vi vil finne muligheter, og vi vil komme med tips underveis. Jeg håper kurset kan hjelpe deltakerne mot varige endringer, sier Berge avslutningsvis.


Samarbeid på tvers av fagområder

Frisklivskurset er et tilbud gjennom Frisklivssentralen, men selve kurset er utviklet av et tverrfaglig team innen Flekkefjord kommune. Målet til prosjektgruppen har vært å sikre et fokus på helse. I prsjektgruppen har representanter fra avdeling for psykisk helse og rehabilitering og mestring vært tungt involvert, i tillegg til folkehelsekoordinatoren. 


Avbildet (f.v.): Maria Selmer-Olsen Mortensen fra avdeling for psykisk helse, og folkehelsekoordinator Ann Kathrin Berge.