Smittebrakke utenfor legevakten

Den interkommunale luftveislegevakten i Alcoa-parken i Farsund legges ned fra 1. juni. Flekkefjord interkommunale legevakt etablerer da et tilbud til pasienter med luftveissymptomer på kveld, natt, helg og helligdager ved å ta i bruk en smittebrakke utenfor legevakten. (Sørlandet sykehus, Flekkefjord, Engvald Hansens vei 6) Flekkefjord kommune lokaliserer sitt tilbud på dagtid til den samme smittebrakken som ellers i døgnet brukes av interkommunal legevakt.

Vil unngå smitte på legesenteret og legevakten

Luftveislegevakten sin rolle er kun å håndtere pasienter med symptomer fra luftveiene som trenger legetilsyn. Dette fordi man ikke vil ha potensielle smittebærere inn fysisk på legesenteret eller på legevakten.  Pasientene ved luftveislegevakten blir derfor undersøkt i smittebrakke av lege i fullt smittevernutstyr.

Pasienter med luftveissymptomer som har behov for kontakt med lege ringer på dagtid til sin fastlege for å få vurdert sin helsetilstand. Dersom fastlegen vurderer at pasienten har behov for legetilsyn tildeles en time på luftveislegevakten.  Dersom fastlegen ikke er tilgjengelig må pasienten ta kontakt med legevakten 116 117. Ved akutt behov for helsehjelp ring 113.

Pasienter med luftveisymptomer som ikke har behov for kontakt med lege, men som bare skal teste seg for korona, tar kontakt med sin fastlege for å avtale tid for testing. Selve teststasjonen for Flekkefjords innbyggere er lokalisert på Trøngsla. Her kan man ikke møte opp uten avtale.

Kriterier for testing

Folkehelseinstituttet anbefaler at alle personer med symptomer på covid-19 testes. I enkelte situasjoner kan det også være aktuelt å teste uten symptomer, og det må da avtales med lege. Prioriterte indikasjoner for testing av covid-19 er personer med akutt luftveisinfeksjon (feber, hoste eller tung pust) eller personer som lege mistenker har covid-19.

 

Pasientkategorier: 

  1. Pasient med behov for innleggelse.
  2. Pasient/beboer i sykehjem eller annen helseinstitusjon.
  3. Ansatt i helsetjenesten med pasientnært arbeid.
  4. Person i risikogruppe
  5. Person som er i karantene pga nærkontakt til et bekreftet tilfelle av covid-19, eller etter reise.
  6. Ansatt, barn eller elev i gjenåpnet barnehage, skole eller skolefritidsordning.
  7. Andre med mistenkt covid-19.
  8. Enkelte grupper av asymptomatiske.

Kategori 1-3 bør testes på vid indikasjon. Kategori 6-7 med milde symptomer bør fortrinnsvis se an symptomene hjemme i 2 døgn før test gjennomføres dersom symptomene fortsatt er vedvarende.