Gitar, avis-lesing og gode samtaler

Idet disse linjene skrives nyter mange av oss fellesferie, stadig varmere vanntemperaturer og smeltende vaniljeis. Det gjelder ikke alle, hjulene må gå rundt, og det er det blant annet ungdommen som besørger.

På Tjørsvågheimen blir ikke arbeidsoppgavene særlig færre selv om det er sommer. Tjørsvågheimen er et livsgledesykehjem, og det ligger i ordet; beboerne fortjener glede året rundt. Klaudia Wysocka (16), Ida Austad Karlsen (16), Jesper Kittelsen Bakken (16) og Tuva Holm (16) er med på å gi dem nettopp det.

De fire er noen av ungdommene som er sommervikarer rundtom i kommunen akkurat nå. De jobber på hver sin avdeling, og hjelper til med måltider og turer, med mye mer.

Jeg leser avisen for de eldre, sier Klaudia, også har jeg spilt gitar for dem. Det likte de veldig godt!

At hun er vikar på Tjørsvågheiemen er ikke helt tilfeldig. Hun liker seg innen helsesektoren og har planer om å studere medisin og kanskje også bli lege.

Det er interessant å snakke med beboerne her – lære dem å kjenne – finne ut hvordan de tenker og hva de trenger, legger hun til

Ida er enig i det:

De er forskjellige de som bor her, sier hun. Jeg pleier rett og slett å spørre om hva de vil gjøre eller ha hjelp til. Det gjelder å være litt tålmodig

Jesper forteller at han ikke hadde sett for seg å jobbe på Tjørsvågheimen da han søkte etter jobb i kommunen i sommer, men at han tok muligheten da den bød seg.

Totalt er det 149 vikarer i Flekkefjord kommune denne sommeren. Noen jobber på Trøngsla, noen på rådhuset, på BUA, eller med renhold. Enda flere jobber innenfor helsesektoren. Gjennom en egen ordning for ungdom jobber nesten tretti ungdommer i barnehage, på Kafé Johan eller med livsglede for eldre.

Dere må fortsette med dette prosjektet også neste sommer, er Klaudias utvetydige beskjed

Sander maler
Sander maler

Lukten av maling

I barnehagen på Sira har de yngste for lengst omfavnet både sommervarmen og den nevnte vaniljeisen. Da vi var innom plasket jentene i et oppblåsbart basseng, mens en av guttene spiste is med hele ansiktet.

På baksiden av barnehagen rullet Sander Netland Bergum (22) og Noah Skregelid (16) fersk maling på bygget. De forteller at de siste ukene har gått med til vasking og maling.

Det fine med å male er at du ser jobben du gjør med en gang, sier Sander. Noe annet enn å jobbe inne på et kontor!

Jeg liker å ha noe å gjøre om sommeren, sier Noah om malearbeidet.

Sander smører litt maling på veggene for kameraets skyld.

Bare gøy å stille opp, sier han.

Og oppmerksomheten fortjener de jo, sammen med ros for innsatsen, vikarene som arbeider mens andre tar seg ferie.

_DSC1416.JPG

Fra venstre: Noah Skregelid (16) og Sander Netland Bergum (22)