Hvem skal teste seg?

Er du i tvil om du bør testes? Prøv Koronasjekk, og/eller se Folkehelseinstituttets skjema over (på dataskjermen: til høyre).

Følgende bør testes:  

  1. Alle med akutt luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19. Dette inkluderer alle med nyoppstått luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19. Covid-19 har ofte følgende symptomer; feber, hoste, tungpustethet, tap av smak- eller luktesans, sår hals, eller sykdomsfølelse.
  2. Alle som har vært utsatt for smitte med covid-19, enten som nærkontakt eller etter reise i land eller region med høy forekomst de siste 10 dagene
  3. Andre grupper etter vurdering av lege. 
  4. Alle som selv mistenker at de er smittet av covid-19, bør få anledning til å teste seg. 

Barn under 10 år med kun lette symptomer på luftveisinfeksjon kan se an symptomene hjemme et par dager før testing. Barn med rennende nese som eneste symptom, som ellers er i god allmenntilstand uten andre tegn på nyoppstått luftveisinfeksjon, behøver ikke å holdes hjemme eller testes.

I tillegg anbefales alle som er nærkontakter til personer med bekreftet covid-19 eller som kommer til Norge etter reise i såkalte røde land/områder de siste 10 dagene og testes. Helsepersonell med pasientnært arbeid som har reist utenfor Norge, også gule land, bør testes og ikke jobbe med pasienter før de har fått negativt prøvesvar. 

Skjema for barn med luftveissymptomer, kilde FHI:

FHI skjema barn.jpg

Hvordan bestiller jeg koronatest?

1. Trykk deg inn på kontakt-skjemaet
2. Logg på med ID-porten (MinID, BankID på mobil, BankID, Buypass, Commfides eller Buypass ID i mobil) 
3. Fyllt ut skjema og trykk send inn
4. Vent på at korona-teamet kontakter deg. Hvor lang tid det tar avhenger av pågang og hvike symptomer du har

Dersom du ikke kan bruke digital timebooking er det fortsatt mulig å ringe til testtelefonen på 476 55 672 (man-fre, 9-11). Vær oppmerksom på at det tidvis er stor pågang på dette nummeret.

Hvor blir jeg testet?

Testing for covid-19 foregår i teststasjonen på Trøngsla. Du vil få et oppmøtetidspunkt. I noen tilfeller kan pasienter bli testet hjemme.

Sving av E39 mot Trøngsla (ved Uno-X/Frikirken) og følg veien nedover, så finner du teststasjonen på venstre side. Se også kart.

 

Hvordan foregår testingen?

Helsepersonell tar prøven ved hjelp av bomullspinner som stikkes ned i svelget evt. opp i nesen.

Hvor finner jeg prøvesvarene mine?

Logg inn på Helsenorge sine sider (Min helse) for å finne prøvesvarene dine.

Det kan variere hvor lang tid det tar å få ferdig prøvesvarene, men du vil som regel kunne se dem innen noen få dager. Du vil ikke få varsel når prøvesvarene blir synlig i tjenesten.

 

Hva skal jeg gjøre hvis jeg er smittet?

Du skal ta kontakt med din fastlege for råd som gjelder spesielt for deg og din situasjon. De som har påvist covid-19, må isoleres, enten hjemme, i helseinstitusjon eller et annet sted. Hjemmeisolering gjelder for personer som har fått påvist covid-19 eller som sannsynligvis er smittet, men som ikke trenger å ligge på sykehus. Du må være isolert til minst åtte døgn etter at du først ble syk og minst tre døgn etter at du er blitt helt frisk igjen.

Se også oppdaterte smitteråd på FHI.no

Hva skal jeg gjøre hvis jeg har tatt en test som ikke har påvist smitte med covid-19?

Alle som testes bør holde seg hjemme til negativt prøvesvar foreligger OG de har god allmenntilstand. Du trenger altså ikke holde deg hjemme hvis du har lette restsymptomer på luftveisinfeksjon så lenge allmenntilstanden er god OG du har negativ test.

Hvis du trenger hjelp, skal du ringe til lege. For øvrig kan du følge de rådene og tiltakene som gjelder alle for gode hoste- og hygienevaner, holde avstand og så videre. 

Hva koster det?

Koronatest er gratis for alle som har symptomer eller kan være utsatt for smitte. Det er også gratis dersom en lege har vurdert at du bør ta en test.

Der arbeidsgivere krever attest, koster dette 1000,-.