Lørdagsuniversitet i Flekkefjord

Lørdagsuniversitetet er et tilbud fra UiA (Universitet i Agder), og Flekkefjord kommune er samarbeidspartner. Kommunen har vertskapsrollen.

Hva betyr lørdagsuniversitetet

Dette er et åpent populærvitenskapelig tilbud, bestående av foredrag fra forskere ved UiA. En ønsker å kombinere det nyttige med det behagelige. Dvs. at arrangementene foregår i en behagelig, uformell setting med en kopp kaffe i hånden.

Det er gratis inngang og åpent for alle. Foredragene finner sted i biblioteket på Spira kl.13.00 hver andre lørdag i måneden, 8.9./ 13.10./ 10.11./8.12 i høsten.

Programmet

dato

tema

hvem

om foredragsholderne

8. sept. kl. 13.00

Barnehagen
– et krevende sted å være barn?

Er det sikkert at barnas behov og barnehagens ambisjoner alltid går hånd i hånd? Kan krav i noen tilfeller også stå i veien for de yngste barnas spontane måte å orientere seg i verden på?

Dag Øystein Nome,

førsteamanuensis i pedagogikk ved Universitetet i Agder

Dag Øystein Nome er førsteamanuensis ved Institutt for pedagogikk ved UiA. Han tok doktorgraden på et prosjekt om de yngste barnas liv i barnehagen. Han underviser i barnehagelærerutdanningen og forsker på barnehager og barndom. Han har skrevet flere artikler og bokkapitler om lek og livet i småbarnsavdelinger.

13. okt. kl. 13.00

1968 – 50 år etter opprøret:
Forklaringer og virkninger

Hvorfor ble det studentopprør i mange land i 1968? Hva ble det gjort opprør mot – og for? Allerede i 1964 sang Bob Dylan «The Times They Are a-Changin’». Fikk han rett i 1968?

Øyvind Tønnesson,

førsteamanuensis i historie ved Universitetet i Agder

i samtale Alf Kjetil Igland

Øyvind Tønnesson er historiker ved Institutt for religion, filosofi og historie ved UiA. Tidligere har han arbeidet i Posten, med politikk, som journalist og som forlagsredaktør, og han har gjerne med gitar når han foreleser. Han har mest stelt med politisk historie, forskningsmessig særlig knyttet til fredssaken og internasjonal organisering i det 20. århundre.

10. nov. kl. 13.00

Kan en ha god helse uten å trene?

Sveinung Berntsen Stølevik,

professor i idrettsvitenskap ved Universitetet i Agder

Sveinung Berntsen Stølevik er far til to, tidligere fotballtrener, idretts- og aktivitetsleder, kroppsøvingslærer, nå professor i idrettsvitenskap. Forskningen hans handler primært om hvordan man kan legge til rette for mer fysisk aktivitet i befolkningen, hva slags aktivitet eller trening som virker, og effekten av dette.

8. des. kl. 13.00

Astrid Lindgrens jul

Om julefeiringen i Astrid Lindgrens egen barndom og hvordan barndommens jul kommer til syne i Lindgrens omfattende forfatterskap.

Agnes-Margrethe Bjorvand,

universitetslektor i nordisk og mediefag ved Universitetet i Agder

Agnes-Margrethe Bjorvand er universitetslektor ved Institutt for nordisk og mediefag ved UiA og arbeider blant annet med å ferdigstille en doktorgrad om Astrid Lindgren bildebøker. I 2016 fikk hun Sørlandets litteraturpris for sin biografi om Astrid Lindgren (illustrert av Lisa Aisato).

sommer (01.05 - 30.09) kl. 08-15.00
vinter (01.10 - 30.04) kl. 08-15.30