Etablererprøven

Etablererprøven skal sikre at ansvarlige for et serveringssted har de nødvendige kunnskaper og kvalifikasjoner for driften. Kommunen er ansvarlig for å avholde og rette etablererprøven. Alle som ønsker det kan ta etablererprøven. Den som skal være daglig leder på et serveringssted må ha bestått etablererprøven, og ha fylt 18 år.

Hvordan ta prøven

Kommunen vil legge til rette for at du kan ta etablererprøven. Opplysninger om læremateriell til prøven får du i kommunen.

For å få serveringsbevilling, må styrer ha bestått etablererprøven og ha god vandel. Kunnskapsprøve etter alkoholloven må også avlegges dersom det skal søkes alkoholbevilling.

Ta med

Legitimasjon og eventuelt aktuelt lovverk som hjelpemiddel.

Kriterier

Etablererprøven er en flervalgsprøve. Du får 90 minutter til å besvare prøven. For bestå, må du ha 40 av 50 riktige svar. Du må ta med gyldig legitimasjon når du skal avlegge prøven.

Kravet ansees også som oppfylt for den som har bestått eksamen i en konkret utdanning som er godkjent av Nærings- og handelsdepartementet som kompetansegivende.

Hvem kan ta prøven

Personer som vil være styrer av et serveringssted

Hva koster det?

Det koster kr. 400,-  å avlegge en prøve.
Alle som består etablererprøven får et prøvebevis, som det er viktig å ta vare på. Dette er dokumentasjon på at du har nødvendig kunnskap om serveringsloven. Beviset er gyldig på ubestemt tid.

Det er ingen klagemulighet, men du kan ta prøven om igjen.

Annen informasjon

Nyttige lenker skrives inn her

Reglement, lovverk

Alkoholloven