Hva slags velferdsteknologi som kan passe, kommer an på det individuelle behovet. Kanskje trenger du hjelp til å huske avtaler eller kontakte venner og familie? Eller kanskje det er trygghet på at noen kommer hvis du faller? Blant de mest populære hjelpemidlene finner vi trygghetsalarm, GPS-sporing og komp-skjerm, men det finnes også mange andre muligheter. 

Noen eksempler der velferdsteknolgi kan være til hjelp: 

Trygghetsalarmsystem liggende på skrivebord av tre.
Slik ser trygghetsalarmsystemet ut.

Tilkalle hjelp ved fall eller akutt sykdom

En trygghetsalarm er en knapp, enten rundt halsen eller rundt håndleddet, man for eksempel kan trykke på ved fall eller akutt sykdom. Når alarmen utløses får man direkte kontakt med Flekkefjord brann og redning som har døgnbemanning og er klare til å hjelpe. 

Bilde av klokke og alarmknapp liggende på pult av tre.
Klokke og alarmknapp med GPS-sporingsteknologi.

Hjelp til å bli funnet

For de som trenger hjelp til å bli funnet, eller hjelp til å finne veien, hjem kan lokaliseringsteknoolgi være en god løsning. Dette kan enten være apper på smarttelefonen (find my iphone, google maps posisjonsdeling, Life365 m.m.) som hvor de nærmeste får tilgang til å se lokasjonen din, eller det kan være GPS-sporingsteknologi i form av et armbånd og en alarmknapp. 

Komp skjerm med bilde av 17. mai tog på, og en kort tekst og 17. mai.
Slik ser en komp skjerm ut. Her kan nære legge inn bilder og korte tekser for å gi beskjeder, eller dele små øyeblikk fra hverdagen.

Holde kontakten med kjente og kjære

For de som ikke mestrer teknologi kan det være utfordrende å holde kontakten med venner og familie, enten de bor i nærheten eller langt unna. Noen kjenner kanskje på ensomhet. Det finnes masse teknologi som skal være enkel å bruke for de som i utgangspunktet ikke er digitale - en slik løsning kan være en såkalt "komp skjerm". Det er en skjerm, med kun en knapp. Gjennom denne skjermen kan venner og kjente komminisere med bilder og tekst, eller ringe direkte til skjermen. Det er også denne løsningen vår velferdsteknologikoordinator taler varmest for. 

Skjerm som viser klokkeslett og varsler om at man snart må ta medisiner.
Skjerm som viser tid på døgnet og sender påminnelser med viktige avtaler.

Huske tid og avtaler

Det finnes mange ulike hjelpemidler for å huske tid, avtaler og gjøremål, blant annet elektroniske kalendere. Disse kan vise rytmen i dagen, tid på døgnet, gjøremål eller minne deg på å ta medisiner. I tillegg har vi også teknologi som kan minne oss på små ting, som at kaffen er ferdig traktet eller at vi har glemt å lukke kjøleskapet. 

Brannsikkerhet

Brannvarsling kan være utfordrende dersom man har nedsatt hørsel. Da finnes velferdsteknologi som skjermer med skriftlig varsling, i tillegg til ekstra høy lyd, eller sengevibratorer som kan være til hjelp. 

Ta gjerne kontakt

Å få veiledning av Heidi er helt gratis og hun vil gjerne at du tar kontakt dersom dette høres aktuelt ut for deg eller noen du er nær.

Enkelte av løsningene er det en egenandel for å bruke, mens andre vil man kunne få dekket. Enkelte løsninger kan man kanskje kjøpe inn selv eller bruke teknologi man allrede har hjemme på en annen måte.