Formålet med planarbeidet er at MOWI ønsker å legge til rette for endret utbyggingsbehov innenfor samme næring som gjeldende plan, - landbasert akvakulturanlegg. 

Mens gjeldende plan legger opp til videreføring av nåværende gjennomstrømningsteknologi, vil det nye planforslaget basere seg på moderne RAS-teknologi som er vesentlig mer miljøvennlig, og som innebærer betydelig redusert vannforbruk med høy grad av gjenbruk.

Ved å ta i bruk nyeste teknologi vil det være behov for større volum i produksjonsanleggene, og dermed behov for større arealer. Dette innebærer at næringsområdet må utvides litt mot nord i forhold til gjeldende plan.

Planforslaget innebærer også at all eksisterende bebyggelse vil bli fjernet og erstattet med nye produksjonsbygg. Det bebygde arealet vil ikke komme til å overskride tillatt bebygd areal i gjeldende plan. Bygningshøyder i nytt planforslag vil bli tilnærmet som tillatt i gjeldende plan. Nybygg mot nord vil bli litt høyere, mens nybygg mot fjorden i øst vil bli litt lavere.

Som en konsekvens av at hele bygningsmassen og produksjonsprosessen fornyes vil alle eksisterende utslipp bli sanert og erstattet med ett felles utslipp, med utslippssted utenfor terskelen i Lafjorden. Denne endringen vil bety en forbedring av miljøforholdene lokalt i Lafjorden.

Kom med innspill

Innspill til det forestående planarbeidet bes sendt til Arkit Arealplan AS, Holamoen 3, 4460 Moi, eller pr. epost til kk@arkit.no. Frist for innsending av innspill settes til 08.12.2023