Lovhjemler

Etter reglene i opplæringsloven kapittel 5 har kommunen eller fylkeskommunen plikt til å gi spesialundervisning til elever som fyller vilkårene for å få dette. Dersom en elev ikke kan få tilfredsstillende utbytte av det ordinære opplæringstilbudet, har eleven rett til spesialundervisning, og kommunen eller fylkeskommunen skal fatte vedtak om dette.

Etter opplæringsloven § 1-3 første ledd, har kommunen også plikt til å tilpasse opplæringen til den enkelte elevs evner og forutsetninger, og logopedtjenester kan tilbys som ledd i å utvikle elevens muntlige ferdigheter, f.eks. til elever med stemmevansker.

Etter helse- og omsorgstjenesteloven § 3-1 skal kommunen sørge for at personer som oppholder seg i kommunen tilbys nødvendige helse- og omsorgstjenester. Dette kan også omfatte behandling og oppfølging hos logoped. Det er særlig viktig at pasienter som har behov for oppfølging etter utskrivning fra spesialisthelsetjenesten får dette, og at spesialisthelsetjenesten oppretter kontakt med kommunene for å sikre nødvendig oppfølging.

Stønad fra Helfo

Helfo (opprinnelig Helseøkonomiforvaltningen) kan gi stønad til undesøking og behandling hos provatpraktiserende logoped og audiopedagog dersom det offentlige ikke yter stønad etter annen lov.

Helfo krever ikke lenger et vedtak om avslag fra kommunen før det kan gis stønad etter folketrygdloven til logoped- og audiopedagogbehandling.

Les mer på Helfo sine sider.