Dødsattesten blir utskrevet av den behandlende lege ved sykehuset, eller av en lege som bekrefter dødsfallet på stedet, for eksempel i hjemmet. Normalt vil legen som foretok syning av den døde sende dødsattesten til tingretten (i lensmannsdistrikter til lensmannen) på dødsstedet. Herfra går melding til tingrett/lensmann på bostedet (dersom dødssted ikke er det samme som bosted).

Registrering hos tingrett/lensmann er en forutsetning for at prosessen med skifte og arveoppgjør kan starte og utgangspunktet for meldinger til flere offentlige instanser: til den offentlige lege på dødsstedet, folkeregisteret, NAV og til kirkegårdsmyndigheten.

Legeerklæring om dødsfall videresendes fra tingretten til Folkeregisteret (Skatteetaten) og Dødsårsaksregisteret (FHI), men kun om den sendes på papir. Dersom dødsfallet meldes elektronisk går meldingen direkte til disse to instansene.

Det er altså ikke lenger nødvendig å sende legeerklæring om dødsfall til kommuneoverlegen.

Mer inforormasjon om den elektroniske løsningen finner du her:  https://nhn.no/doedsfall-og-doedsaarsak/

Se videre informasjon på folkehelseinstituttet: https://www.fhi.no/hn/helseregistre-og-registre/dodsarsaksregisteret/sporsmal-og-svar-om-dodsarsaksregis/