Formålet med hygienesertifikat for skip er å bidra til å forhindre spredning av hendelser som kan påvirke internasjonal folkehelse. Hygienesertifikat for skip er en internasjonal ordning som er forankret i Det internasjonale helsereglementet (2005). Skip av en viss størrelse som seiler internasjonalt må kunne vise et gyldig skipshygienesertifikat ved forespørsel.

Helsedirektoratet har det overordnede administrative ansvaret for hygienesertifikater for skip i norske havner og fastsetter takster som gjelder for hele landet. For mer informasjon om det internasjonale helsereglementet, godkjente havner og gjeldende takster, se Helsedirektoratets nettsider om hygienesertifikat for skip.

Se også sjekkliste i WHOs Handbook for Inspection of Ships and Issuance of Ship Sanitation Certificates.

Flekkefjord kommune er godkjent av Helsedirektoratet som «helsemyndighet for havn» til å utføre inspeksjoner og utstede hygienesertifikat for skip som seiler i internasjonalt farvann, jf. forskrift om internasjonal folkehelse (IHR-forskriften) § 21.

Flekkefjord kommune dekker havner i Listerregionen, og tjenesten utføres av sertifisert personell av Flekkefjord Brann og Redning

Vi utsteder tre typer sertifikat:

  • Dispensasjonssertifikat (gyldig i 6 mnd)
  • Hygienekontrollsertifikat (gyldig i 6 mnd)
  • I unntakstilfeller, forlengelsessertifikat (gyldig i 30 dager)

Ansvarlig for utsteding av hygienesertifikat for skip er Thorsten Birner. Bestilling sendes på e-post: thorsten.birner@flekkefjord.kommune.no , og denne skal inneholde følgende informasjon:

  • Skipets navn, flaggstat, IMO nr. og kontaktinformasjon.
  • Kontaktinformasjon til agent når agent bestiller tjenesten. Den som bestiller må ha norsk adresse, vi kan dessverre ikke sende regning utenlands.
  • Hvor skipet kommer fra samt ønsket tid og sted for inspeksjon.
  • Kopi av forrige hygienesertifikat.
  • PO/referanse og fakturaadresse.

For spørsmål kan ansvarlig inspektør kontaktes på telefon: +47 95 84 17 40. Flekkefjord Brann og redning kan kontaktes på telefonnummer +47 38328100 (døgnbemannet).

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2007-12-21-1573